Túrós pite

2018. április 03.

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojássárgája
1 ek. zsíros tejföl
0,5 dl tej
1 cs. sütőpor

A töltelékhez:
60 dkg túró
25 dkg porcukor
4 tojásfehérje
1 rúd vanília
1 e.k. liszt
1 citrom reszelt héja
1 cs. mazsola
2. ek rétesliszt

A lisztben egyenletesen eloszlatjuk a sütőport, az egészet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot. A tojások sárgájával és a tejföllel elkezdjük összegyúrni a tésztát. Közben a tejet apránként adagoljuk bele. Ha a tészta összeállt, letakarjuk, és legalább fél órát hideg helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, ízesítjük citromhéjjal és vaníliával, majd a megmosott mazsolát is hozzáadjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.
Ha a tészta már kellőképpen hideg, akkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és kivajazott, lisztezett, közepes (38×22 cm) méretű tepsibe helyezzük. Megszórjuk egy kevés rétesliszttel, majd rásimítjuk a tölteléket. Végül a tészta másik felét is a megfelelő méretűre sodorjuk, és óvatosan a túró tetejére borítjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, ezután egyenletesen megkenjük felvert tojással. 170° C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Vissza az oldal tetejére