Túrós lepény

2012. május 11.

 

Túrós lepény

(lehet édesen és sósan is készíteni)

Hozzávalók:

A tésztához:
70 dkg liszt
15 dkg sertészsír
2 dl tejföl

kevés víz

A töltelékhez
2 kg tehéntúró
1 kg tejföl
2 nagy csokor kapor, vagy snidling, lehet csalán is
6 tojás
2 kávéskanál só

Elkészítés:

Először a gyúrt tésztát állítjuk össze. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy csipet sóval megízesítjük, és annyi zsírt adunk hozzá, amelytől a tészta majdnem összeáll. Ekkor öntjük hozzá a tejfölt, és ha szükséges, egy kevés vízzel lágyítjuk. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény! Ha alaposan kidolgoztuk, tegyük félre és pihentessük. Majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt elősütjük.
A tojásokat szétválasztjuk! A fehérjéből kemény habot verünk és a megsózott túróhoz keverjük, az összevágott kaporral (vagy snidlinggel, csalánnal) együtt. A tojások sárgáit a tejfölbe keverjük.
A tésztát kinyújtjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, majd a túróval vastagon megkenjük és erre kerül a tojássárgájával kikevert tejföl. 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
 

Vissza az oldal tetejére