Túrós, káposztás bableves

2015. február 06.

“Túrós”, káposztás bableves

(a „túró” elnevezés a disznó orrát jelenti)

 

Hozzávalók:

1 db füstölt csülök

1 fél disznófej

1 kg savanyú káposzta

50 dkg fejtett bab

1 nagy fej vöröshagyma

őrölt, pirospaprika

őrölt, fekete bors

10 dkg sertészsír

3 evőkanál liszt

 

Elkészítés

A csülköt, a disznófejet, a savanyú káposztát (ha túl savanyú, akkor mossuk át egy kicsit), a megtisztított négybe vágott vöröshagymát és a babot, annyi vízben, amennyi jól ellepi, feltesszük főni. A babot nem szükséges beáztatni, de nyáron semmiképpen se áztassuk, mert könnyen erjed. Ízlés szerint sózzuk, kevés őrölt paprikát tehetünk bele, akkor szebb színe lesz a káposztának és a húsnak, miközben főnek. Letakarva főzzük körülbelül 3, 3 és fél órát. Amikor a húsok megfőttek kivesszük a levesből, tálra tesszük és felszeleteljük.

Elkészítjük a rántást. A zsíron rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, majd félretesszük, Megvárjuk, amíg kicsit kihűl. Ezután egy pici hideg vízzel felengedjük, hozzákeverjük a pirospaprikát, az őrölt borsot és berántjuk a levest. Várjuk meg, amíg rottyan egyet, és készen is van.

A felszeletelt húst a tálon, külön kínáljuk. Így mindenki abból a részéből tehet a tányérjára, amit a legjobban szeret. A húsra merjük a levest, úgy fogyasztjuk.

 

 

Vissza az oldal tetejére