Tulipános kenyér

2014. október 17.

Tulipános kenyér

 

Hozzávalók:
1 kg kisült kenyérhez

egy ökölnyi nagyságú vagy két kisebb burgonya
3,5 – 4 dl langyos víz
1 púpos evőkanál só
1 evőkanál olaj
ízlés szerint 1 evőkanál bármilyen olajos mag (szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag, stb.)
20-30 dkg teljes kiőrlésű liszt
20-30 dkg finomliszt vagy BL 80-as kenyérliszt
1,5 – 2 dkg élesztő 

Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük. Amikor már langyosra hűlt, lehúzzuk a héját és burgonyanyomón vagy villával áttörjük, és egy keverőtálba tesszük. Ráöntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, az olajat, a sót, a magokat, és elkezdjük összedolgozni. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasszuk, amíg a tésztánk leválik a kezünkről és az edény faláról, az állaga pedig ruganyos lesz. Ekkor szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva 1 órát hagyjuk kelni. Miután megkelt, borítsuk ki egy lisztezett nyújtódeszkára és gyúrjuk át. (Akár két darabra is oszthatjuk és akkor két cipót süthetünk belőle.) Ezután letakarva, 20 percet ismét kelesszük. Fontos, hogy a tésztánk gömb alakú maradjon, amíg kel, mert ebben a formában tud egyenletesen dagadni. 

Ezután tegyük egy sütőlapra, formázzuk cipó vagy kenyér formára, vizezzük meg a tetejét és 2-3 helyen egy kicsit vágjuk meg. (Egy kis darab tésztából, melyet vékonyra sodortunk tulipán formát is tehetünk a kenyér tetejére.) A sütőt melegítsük elő 250 fokra, így kezdjük el sütni a kenyeret. 10 perc múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra, és így süssük 35-40 percet. 20 percig semmiképpen se nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a forró, vízgőzös levegő emeli meg a tésztát. Ha légkeveréses sütőben készítjük, akkor ne kapcsoljuk be a légkeverést a sütés alatt.

Vissza az oldal tetejére