Tót lepény

2015. január 16.

Tót lepény

Hozzávalók:

1 kg liszt

5 dkg élesztő

csipet só

langyos víz, amennyit a tészta felvesz (5-6 dl)

 

A kencéhez:

25 dkg zsír

őrölt bors

kapor

 

Elkészítés

Az élesztőt langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a csipet sót és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz és egy lágy kalácstésztát dagasztunk. Amikor a tészta elválik a kéztől és az edény falától, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Miután szépen megkelt, akár sodrófával vagy kézzel, lisztezett nyújtódeszkán, jó vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabbra sikerül kinyújtanunk, annál finomabb lesz, miután kisült.

A zsírt megolvasztjuk, ízlés sózzuk, borsozzuk és összekeverjük az apróra vágott kaporral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát és elkezdjük hajtogatni. A tészta egyik szélét megfogjuk és középre hajtjuk, majd a másik szélét ráhajtjuk a már behajtott félre. A tetejére rákenjük a maradék kencét és ugyanúgy kétszer egymásra hajtjuk a tésztát, mint az előbb. 10 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és ismét kétszer hajtogatjuk.

Kicsit kizsírozzuk a tepsinket, belehelyezzük a tésztát, és óvatos mozdulatokkal tepsi méretűre nyomkodjuk. Amíg begyújtjuk a sütőt, addig hagyjuk kelni, majd késsel, tetszőleges méretű kockákra vágjuk. Forró sütőben jó negyed óra, 20 perc alatt megsütjük.

Vissza az oldal tetejére