Tönkölykorpás kifli Limarától

2014. március 28.

Tönkölykorpás kifli

Hozzávalók:
½ kg finomliszt átszitálva
20 dkg öregtészta (a kenyér öregtésztával receptben megtalálható a leírás)
másfél teáskanál só
3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
3 csipet tönkölykorpa
másfél dl joghurt
1 dkg élesztő
2 dl víz

Elkészítés
A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az öregtésztát, az olajat vagy vajat, tönkölykorpát, a sót, a joghurtot és a vizet, majd szép simára dagasztjuk a tésztát. A tésztának nem kell olyan keménynek lennie, mint egy kenyértésztának, lágyabb legyen, de ne ragacsos. (Szükség esetén pici vízzel lágyíthatjuk, de csak nagyon keveset adjunk hozzá egyszerre.) 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva érleljük. Ezután 12, nagyjából egyenlő darabra osztjuk, és mindegyiket gömbölyítjük. (Egyesével a kezünkbe vesszük a tésztadarabokat, és mindig a közepe felé hajtjuk a tésztát, mindaddig amíg körbe nem ér.) Letakarva 15 percig hagyjuk kelni.

Ezután egyenként megformázzuk a kifliket. A gombócot magunk elé helyezzük a deszkán, és nyújtófával vékony körlap formára nyújtjuk, majd ellipszisre. Ekkor kevés szobahőmérsékletű vajjal megkenjük, csak egész vékonyan. Ezután szorosra tekerjük fel úgy, hogy minden tekerés után kicsit kifelé húzzuk a tésztánkat, de arra nagyon vigyázzunk, nehogy elszakadjon! Miután feltekertük, sodorjuk meg, és hajtsuk félkörívben, kifli formára. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva még 30 percig hagyjuk kelni. Ezután pici vizet spricceljünk  a tetejükre, és 180-200 fokos sütőben 18-20 perc alatt süssük meg. Miután kivettük, még egyszer kevés vízzel locsoljuk meg, ettől szép fényes lesz.

Vissza az oldal tetejére