Töltött bárány “Gálna módra!”

2017. május 05.

Hozzávalók:

  • Egy fél bárány eleje,
  • bárányfátyol,
  • belsőségek, (tüdő, máj, vese)
  • 2 főtt és 1 nyers tojás,
  • zöldpetrezselyem,
  • só,
  • bors.

A legnehezebb része az elkészítésnek az, hogy a bárányelőt ki kell csontozni. Az comb alsó részét levágom, az előt lefektetve, a gerinc mellett elkezdem a kicsontozást, eltávolítva a lapocka csontját is. Az eredmény egy majdnem tökéletesen téglalap alakú húsdarab. Ezt mindkét oldalán sózom, borsozom, majd félreteszem, míg a töltelék elkészül. A töltelékhez megabálom a belsőségeket, majd miután kissé kihűltek, eltávolítom a tüdőből a porcos részeket, a veséből és a májból az ereket. Miután teljesen kihűltek, apróra vágom késsel vagy egy mixer vágóedényében, ügyelve arra, hogy ne túl apró legyen. Két főtt egész tojást szintén hasonló méretre aprítok, az egészet összekeverem egy egész nyers tojással, sóval, borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Ezt a tölteléket felhalmozom a kiterített hús közepére, majd feltekerem az egészet. Ha van bárányfátyol, belecsavarom a húshengert, ha nincs, akkor szépen össze kell varrni, hiszen sütés közben a töltelék kidagad. Keskenyebb tepsiben, víz hozzáadásával párolom, lefedve alufóliával vagy fedővel kb. 1 -1,5 órát 180 fokon. Miután megpuhul, pirosra sütöm nagyobb lángon a saját levével vagy sörrel meglocsolva.

Szeletelés előtt 1-2 órát pihentetni kell, hogy szépen egyben maradjon. Szeletelve, újraforrósítva tálalom. Leginkább a krumplisaláta talál mellé, melyet karikára vágott főtt krumpliból, hagymából és sós, cukros, ecetes vízből készítek.

Nagy Gábor receptje

Vissza az oldal tetejére