Tökmagos, burgonyás kenyér

2016. január 29.

Tökmagos, burgonyás kenyér

Hozzávalók:

1 kg liszt

40 dkg főtt burgonya

5 dkg élesztő

2-2,5 dkg só

½ l víz

10 dkg búzadara

10 dkg aprított tökmag

 

Elkészítés

Előző este elkészítjük a kovászt. 40 dkg lisztet, 2 dkg élesztőt, 4 dl hideg vizet összekeverünk és hűtőszekrényben 12 órát hagyjuk érni. Felhasználás előtt másfél órával kivesszük a hűtőből a kovászt, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.  Ezután a megmaradt hozzávalókból, a 60 dkg lisztből, 1 dl vízzel, a kockára vágott és puhára főtt burgonyával, a szobahőmérsékletű kovásszal és a 3 dkg élesztővel kenyértésztát dagasztunk. A búzadarát és a tökmagot 20 perccel azelőtt, hogy a kenyértésztához adnánk, 1 dl vízzel összekeverjük és állni hagyjuk. 

Mikor a tészta felülete már szép sima, hozzádagasztjuk a búzadarás tökmagot és letakarva, szobahőmérsékleten körülbelül 40 percet hagyjuk érni. Ezután lisztezett deszkára borítjuk kettévesszük és kicsit átgyúrjuk. A két cipót megformázzuk és száraz búzadara és tökmag keverékébe forgatjuk. Ezután belehelyezzük jénaiba vagy tepsibe, attól függően, hogy mibe szeretnénk megsütni és még körülbelül 30 percet kelesztjük.

A sütőt 220 fokra melegítjük, úgy, hogy az aljába egy edénybe vizet teszünk, hogy gőz képződjön. Mikor a sütő elérte a kellő hőmérsékletet, kivesszük a vizes tálkát és betesszük a kenyereket, amelyeket először 12 percig sütünk ezen a 220 fokon, majd visszavesszük a hőmérsékletet 190 fokra és még 40 percet sütjük a cipókat. Miután megsültek kivesszük és megkenjük vízzel, hogy ropogós legyen a héja, vagy nedves konyharuhába tekerjük, amíg langyosra hűl.

 

Vissza az oldal tetejére