Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csalán zsenge hajtásvége (kiegészíthetjük spenóttal, mángold levéllel is)
1 kis fej hagyma
4 dkg vaj egy pici olajjal keverve
2 dl tejszín
kb. 40 dkg sárga főzőburgonya
bors
reszelt szerecsendió
2-3 nagyobb fokhagyma
só
1 ek. borsikafű
A burgonyagombóchoz:
20 dkg burgonya
1 db tojás
kb. 15 dkg finomliszt (szükség szerint)
1 tk. só
bors
petrezselyem
Krémleves
Tegyük a zsenge csalánleveleket pár percre kb. 1 liter forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal kiszedjük a leveleket, és vágódeszkán összevagdossuk őket. Az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és ugyanazzal a vízzel, amiben főztük a csalánt, feltesszük főni. Sóval ízesítjük. Ha megfőtt a burgonya, hozzátesszük a csalánt, és egy rövid ideig még főzzük vele együtt. Tejszínnel, szerecsendióval, borssal, fokhagymával, borsikafűvel fűszerezzük. Végül robotgéppel pépesítjük.
Burgonyagombóc
2-3 darab lisztes, kisméretű burgonyát héjában megfőzünk. A meghámozott burgonyát még forrón, krumplinyomón áttörjük. Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, majd sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Vizes kézzel gombócokat formázunk a burgonyás tésztából. A kész levesbe tesszük bele a burgonyagombócokat, amelyeket addig főzünk, amíg azok fel nem jönnek a leves tetejére.
A levest reszelt sajttal, apró kisütött bacon darabokkal, reszelt sajttal megszórt pirítóssal is tálalhatjuk a burgonyagombóc helyett.