Tejszínes csalánkrémleves burgonyagombóccal

2017. május 08.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csalán zsenge hajtásvége (kiegészíthetjük spenóttal, mángold levéllel is)

1 kis fej hagyma

4 dkg vaj egy pici olajjal keverve

2 dl tejszín

kb. 40 dkg sárga főzőburgonya

bors

reszelt szerecsendió

2-3 nagyobb fokhagyma

1 ek. borsikafű

A burgonyagombóchoz:

20 dkg burgonya

1 db tojás

kb. 15 dkg finomliszt (szükség szerint)

1 tk. só

bors

petrezselyem

Krémleves

Tegyük a zsenge csalánleveleket  pár percre kb. 1 liter forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal kiszedjük a leveleket, és vágódeszkán összevagdossuk őket. Az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és ugyanazzal a vízzel, amiben főztük a csalánt, feltesszük főni. Sóval ízesítjük. Ha megfőtt a burgonya, hozzátesszük a csalánt, és egy rövid ideig még főzzük vele együtt. Tejszínnel, szerecsendióval, borssal, fokhagymával, borsikafűvel fűszerezzük. Végül robotgéppel pépesítjük.

Burgonyagombóc 

2-3 darab lisztes, kisméretű burgonyát héjában megfőzünk. A meghámozott burgonyát még forrón, krumplinyomón áttörjük. Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, majd sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel fűszerezzük.

Vizes kézzel gombócokat formázunk a burgonyás tésztából. A kész levesbe tesszük bele a burgonyagombócokat, amelyeket addig főzünk, amíg azok fel nem jönnek a leves tetejére.

A levest reszelt sajttal, apró kisütött bacon darabokkal, reszelt sajttal megszórt pirítóssal is tálalhatjuk a burgonyagombóc helyett.

Vissza az oldal tetejére