Tejben főtt gőzgombóc

2018. január 30.

kb. 50 dkg liszt
1 ek. cukor
1 kk. só
1 kocka élesztő
kb. 1,5 dl tej
kb. 15 dkg olvasztott vaj

A főzéshez 1,5-2 liter tej, 2-3 evőkanál cukor és vanília
15 dkg kisütött vaj és cukros darált dió a tálaláshoz

A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, és szórunk bele egy ek. cukrot. Ezután adunk hozzá egy kevés sót is. A lyuk közepébe daraboljuk az élesztőt, és reszelünk bele egy kis citromhéjat. Beleütünk két tojássárgáját és két egész tojást. A mélyedésbe öntünk kb. 1,5 dl langyos tejet, és betakarjuk egy kis liszttel, majd kézzel elkezdjük összedolgozni. Közben adunk hozzá kb. 15 dkg olvasztott vajat is. A tésztának a dagasztás végére olyan állagúnak kell lennie, mint a nokedli tésztájának. Ha túl kemény lenne, adjunk még hozzá egy kis tejet. Amíg pihen és kel, előkészítjük a tejet.
Egy nagyobb lábasban felteszünk egy nagy adag tejet főni, és teszünk hozzá egy vaníliarudat is. Jön bele egy kis só is, és 2-3 evőkanál cukor. Mikor már majdnem forr a tej (de még nem zubog!), akkor egy kanállal gombócnyi adagokat szaggatunk a tésztából, és a tejbe tesszük őket. Ezután az edényt lefedjük, és figyeljük a gombócokat. Mikor elkezdenek megfordulni, akkor vannak készen. Ez kb. 10 percig tart.
Közben egy adag vajat kisütünk, ezzel locsoljuk meg a kifőtt gombócokat és megszórjuk őket cukros darált dióval. Azonnal tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére