Tárkonyos grízkocka leves

2014. január 10.

Tárkonyos grízkocka leves (4 főre)

Hozzávalók:
1/2 kg bárányhús (legyen benne csontos rész és színhús is)
6 db sárgarépa
1 db pritamin paprika
1 fej vöröshagyma
tárkony
tárkonyecet
1 csésze tejföl
1 evőkanál liszt
1 kávéskanál cukor
1 kávéscsésze rizs

fehérbors

A grízkockához
2 db egész tojás
gríz
zsír

Elkészítés
A hagymát vágjuk kockára és kevés zsiradékon dinszteljük meg. Ezután adjuk hozzá a felkockázott sárgarépát és a csíkokra vágott pritamin paprikát, majd együtt dinszteljük tovább a zöldségeket. Amikor kicsit megpuhultak, öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a bárányhúst. Mielőtt a fazékba tennénk a bárányhúst, célszerű leforrázni, mert ha nem túl fiatal volt az állat, akkor a forrázás elveszi a jellegzetes ízét. Tegyünk föl egy fazékban ecetes vizet 2-3 db babérlevéllel. A bárányhúst helyezzük egy szűrőbe, és a forrásban lévő vizet lassan öntsük át rajta.

A rizst akkor tegyük a levesbe, amikor a bárány már majdnem teljesen megfőtt. Közben készítsük el a grízkockákat. A két egész tojást verjük fel, majd annyi grízt adjunk hozzá, hogy tejbegríz sűrűségű masszát kapjunk. Serpenyőben vagy palacsinta sütőben forrósítsunk fel kevés olajat vagy zsírt, öntsük bele a grízt és mindkét oldalát pirítsuk meg. Ha már nem forró, vágjuk kis kockákra, és akkor tegyük csak a levesbe, ha már minden megfőtt. 2-3 percnél ne főzzük tovább, addigra körülbelül a duplájára fog dagadni.

A legvégén a lisztet keverjük simára a tejföllel, habarjuk be a levest, majd ízesítsük tárkonnyal, és ha szükséges, kevés tárkonyecettel is.

Vissza az oldal tetejére