Szüreti töltött galamb

2015. november 26.

Szüreti töltött galamb

Hozzávalók:

1 egész galamb fejenként

2 db szikkadt zsemle 3 galambhoz

galambok mája

1 kis fej vöröshagyma

mangalica szalonna

vargánya gomba

majoránna

kakukkfű

rozmaring

borsikafű

1 db tojás

bors

őrölt szerecsendió

zsír

 

Elkészítés

A konyhakész galambokat sütés előtt öt-hat órával besózzuk, és a hűtőszekrényben pihentetjük, hogy átjárja a só. A töltelékhez három galambonként két szikkadt zsemlét tejbe áztatunk. Miután jól megszívta magát, kinyomjuk a fölösleges folyadékot.

A galambok máját késsel finomra kaparjuk, kevés nagyon finomra vágott vöröshagymával kacsazsíron megfuttatjuk. A friss zöld fűszernövényeket (majoránna, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, vargánya gomba) finomra aprítjuk. Egy felvert tojással, csipetnyi sóval, késhegynyi szerecsendióval és a fűszernövényekkel összedolgozzuk a zsemléket, ezt töltjük a galambok hasüregeibe. Majd bevarrjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőlük. Mellükkel felfelé szépen sorba rakjuk a tepsibe, majd vékonyra vágott mangalica szalonnával borítjuk be őket. Kevés húslevest öntünk alá, zöldfűszereket teszünk közéjük, lefedjük és közepesen meleg sütőbe helyezzük. Mikor kellően megpuhultak a madarak, akkor levesszük a szalonnát róluk, és nyitott tepsivel magas hőfokon szép pirosra sütjük.

Köretként párolt rizst és mustban párolt körtét készíthetünk hozzá. A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd mustba feltesszük párolni. A mustot mézzel, borsmentával megbolondítjuk, majd amikor kész, diónyi vajjal fényezzük. Tálalásnál szőlőszemekkel és mentalevéllel díszítjük.

Vissza az oldal tetejére