Szüreti szarvasragu
Hozzávalók
(10 főre)
1,5 kg szarvas apróhús
30 dkg vöröshagyma
20-20 dkg sárgarépa, zeller
1 kg gomba
30 dkg nagyszemű vörös szőlő
1 dl vörösbor
2-3 db babérlevél
majoranna
friss tárkony
rozmaring ízlés szerint
só
bors
1 dl barnamártás
zsiradék
Krokett hozzávalói:
1 kg krumpli
5 dkg vaj
3 tojás sárgája
kb.: 20 dkg liszt, amennyit a krumpli felvesz
só
olaj a sütéshez
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk és a zsíron üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, enyhén megpároljuk majd beletesszük a szarvashúst. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük (a tárkonyt csak a legvégén tegyük bele), megvárjuk, amíg levet enged, lefedjük és a saját levében puhára főzzük. Amikor a hús már puha hozzáöntjük a vörösbort, a szőlőt és együtt körülbelül 10 percig főzzük. A legvégén hozzáadjuk a barnamártást, amellyel már csak egyet forralunk rajta és el is készült az étel.
Krokett készítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Amikor puhára főtt leöntjük róla a vizet, hagyjuk, hogy kicsöpögjön majd áttörjük és még melegen elkeverjük benne a vajat és a tojások sárgáit. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz, egy keményebb tésztát kell kapnunk, mint a krumplipüré. Ezután kis rudakat formázunk belőle és forró olajban minden oldalát kisütjük.