Szírnyiki

2016. április 15.

Szírnyiki

Hozzávalók :

(4 személyre)

 

40 dkg zsíros tehéntúró

1 tojás

1 evőkanál liszt

1 közepes citrom

1 zacskó vaníliás cukor

1 dl étolaj

2 evőkanál cukor

4 db füge, vagy 8 db szilva

2 dl száraz fehérbor

5 szem szegfűszeg

10 dkg vaj

fagylalt

 

Elkészítés

A zsíros tehéntúrót tojással, liszttel, vaníliacukorral, reszelt citromhéjjal (igény szerint mazsolával) és egy csipet sóval kikeverjük. Kb. 5 dkg-os pogácsákat formázunk belőle és lisztes tálcán hűtőben pihentetjük. Közben egy serpenyőben kevés olajon cukrot karamellizálunk. Felengedjük egy kevés fehérborral, hozzáteszünk 4 szem szegfűszeget, lassú tűzön addig forraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad. Tetszőlegesen szilvát, vagy fügét beleforralunk és félretesszük. Serpenyőben kevés olajon a lisztbe forgatott túrópogácsák mindkét oldalát pirosra sütjük és tálra helyezzük. A karamelles gyümölcsökre vajat teszünk, felforraljuk. Mikor a vaj elolvadt, a kisült túrópogácsákra szedjük a gyümölcsöt és egy gombóc fagylalttal a tetején tálaljuk. Gyümölcsök helyett lehet magas zsírtartalmú cukros tejföllel meglocsolni.

 

 

Vissza az oldal tetejére