Szilvalekváros orda

2014. március 14.

Szilvalekváros orda

Hozzávalók

1 kg – másfél kg orda (közepes méretű pástétomos formához)

30 dkg friss magozott szilva, vagy fagyasztott

szilvalekvár

méz

szilvalekváros morzsa ( 15 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. szilvalekvár)

5-10 dkg vaj

Elkészítés

Fontos, hogy orda kézmeleg, azaz szobahőmérsékletű legyen, ezért mielőtt elkészítenénk vegyük ki a hűtőből és legalább 1 órát hagyjuk „átmelegedni”. A félbevágott kimagozott szilvákat kis vajon puhítsuk meg, ízesítsük kevés mézzel és adjunk hozzá 2-3 kanál  szilvalekvárt, és szinte csak egyet forraljunk rajta és már le is vehetjük a tűzről. Közben a szokásos módon vajon enyhén, pirítsuk meg a zsemlemorzsát, és keverjünk bele kevés szilvalekvárt is, azzal együtt pirítsuk készre. A morzsát és a szilvalekváros szilvát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Készítsünk elő egy pástétom formát vagy egy őzgerinc formát és az aljára egyenletesen kenjük az orda felét és szépen simítsuk el, erre tegyük rá a szilvalekváros szilvát, utána megint egy sor ordát tegyünk és a legvégén pedig a morzsát kenjük az ordára. Fóliával tekerjük be, jó szorosan és legalább egy napot hagyjuk a hűtőszekrényben állni. Tálalás előtt borítsuk ki és vágjuk szeletekre.

Vissza az oldal tetejére