Székelyföldi töltött káposzta

2012. április 19.

Hozzávalók:
60-65 töltelék (kb 80 gr-db)
1-3 fej savanyú káposzta – nagyságtól függő
0,350 kg vöröshagyma
1-1,2 kg sertéshús,
0, 300 kg sertés szalonna,
0,1kg füstölt sertés szalonna
0.450 kg rizs
füszerek – pirospaprika, fekete bors, só,c sombor, kapor(poritott)
1,2 dl étolaj

Elkészítése:
A savanyított káposzta fejeket szétszedjük, a leveleket lehornyoljuk (levágjuk a vastagabb erezeteket) és a szép formás leveleket különválasztjuk. A megmaradt savanyú káposztát felvágjuk vékony csíkokra aprókáposztának. Úgy a kiválasztott leveleket mint az aprókáposztát (ízlés szerint) akár többszörösen is átmoshatjuk a savanyú íz enyhítése érdekében.
A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk (kicsit akár meg is piríthatjuk) a végén hozzáadjuk a pirospaprikát és hűlni hagyjuk.

Töltelék:
A sertéshúst összeőröljük a friss, valamint a füstölt szalonnával,hozzáadjuk a rizst, a füszereket (vigyázat a csombor adagolással) valamint a már elkészített vöröshagymát, és jól összekeverjük.
Tehetünk még bele őrölt savanyú káposztát, (nem sokat) ez lazítja az állagot,
Amikor mindez megvan, elővesszük a legjobb tudásunkat és szép formás töltöttkáposztákat (nem túl nagyokat) ,,fabrikálunk,,-készítünk.
Ami – ha van rá mód- javit az egészen
-ha cserépedényben főzzük
-ha nagyon lassan főzzük
-ha csülköt rejtünk az edény közepébe
-ha egy napig állni hagyjuk miután megfőtt
és természetesen az is növeli az élvezeti értékét, hogy ha jó éhesek vagyunk, amikor fogyasztjuk

Vissza az oldal tetejére