Sült szilvás gombóc

2016. március 11.

Sült  szilvás gombóc

Hozzávalók:

½ kg főzni való burgonya

20-25 dkg liszt

1 tojás

csipet só

csipet cukor

 

A töltelékhez:

szilva

vaníliás cukor

őrölt fahéj

 

A sütéshez:

olaj

 

Elkészítés

A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük és még melegen szép simára áttörjük. Lehetőleg ne maradjanak benne apró darabok.  Amikor langyosra hűlt a krumpli a csipet sót, a cukrot, az egész tojást hozzáadjuk és annyi lisztet, amennyit a burgonya felvesz és összegyúrjuk a tésztát. Mikor már szépen összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és ott is jól átgyúrjuk. Ezután körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőle.

A szilvát előzőleg félbevágjuk és kimagozzuk. Megszórjuk vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd megtöltjük a gombócokat. Minden négyzet közepébe egy fél szem szilvát teszünk, a tészta négy sarkát összefogjuk és a tenyerünkben gombóccá formáljuk. Ha soknak találjuk a tésztát miután összefogtuk a gombócot, csípjük le a felesleget, ezt a végén majd ismét összegyúrjuk, nyújtjuk és újabb gombócokat készítünk belőle.

Bő olajban kisütjük a gombócok mindkét oldalát. Mikor a tészta még forró, fahéjas cukorba forgatjuk.

Vissza az oldal tetejére