Spárga hollandi mártással, buggyantott tojással és pirított bacon szalonnával

2015. május 29.

Spárga hollandi mártással, buggyantott tojással és pirított bacon szalonnával

 

Hozzávalók:
3-4 adaghoz

 

10 dkg vékonyra szeletelt bacon

fejenként 1 db tojás

fejenként 4 db zöld spárga

 

A hollandi mártáshoz:

4 db tojás sárgája

4 ek. víz

15 dkg vaj

citromlé

cayanne bors

 

A buggyantott tojás főzővizéhez:

1 liter vízhez

1 csapott ek. só

2 ek. 10 %-os ecet

 

A tálaláshoz:

pirított házi kenyér

 

Elkészítés

A spárgát a végénél megtörjük és ahol látjuk, hogy fás, azt a részt levágjuk, és blansírozzuk. Forrásban lévő sós, ecetes vízben körülbelül 1 percre betesszük a spárgákat, majd azonnal jeges, hideg vízbe helyezzük, mert így megtartja az állagát. Miután kivettük a vízből, félretesszük.

A szalonna szeleteket egy serpenyőben megpirítjuk, és a visszamaradt zsiradékon a spárgát átpirítjuk.

Elkészítjük a hollandi mártást. A négy tojás sárgáját 4 evőkanál vízzel, vízgőz felett, sűrűre keverünk. Miután levettük a tűzről cseppenként, mint amikor majonézt készítünk, belekeverjük az olvasztott vajat, melyről a habját előzőleg leszedtük. Végül sóval, pár csepp citromlével és cayanne borssal ízesítjük.

A buggyantott tojáshoz a sós, ecetes vizet felforraljuk, kis lángra vesszük, hogy ne lobogva forrjon. A tojást egy csészébe felütjük, majd egy kanállal kis örvényt keverünk a vízbe és ebbe az örvénybe, óvatosan beleejtjük a tojást. Vigyázzunk, hogy ne essen szét és a sárgája egyben maradjon. Addig főzzük, hogy a sárgája még ruganyos maradjon. Az egyéni ízlés kérdése, hogy ki mennyire folyósan szereti a sárgáját. (Másfél, 2 perc, de akár 3 perc is lehet.) Egy szűrőkanállal emeljük ki a tojást és hagyjuk lecsepegni. Annyi tojást főzzünk meg, ahány személyre készítjük az ételt.

Egy-egy szelet házi pirított kenyérre tegyünk a sült szalonna szeletekből, erre helyezzük a spárgát, rá a buggyantott tojást, végül a hollandi mártással ízesítsük.

Vissza az oldal tetejére