Somos-szilvás faszulyka leves (bableves)
Hozzávalók
30-40 dkg fejtett bab
1 fej vöröshagyma
1-2 db sárgarépa (ízlés szerint)
1 csokor petrezselyem
csombor
1 evőkanál szárított som
1 evőkanál szárított szilva
só
bors
liszt
őrölt pirospaprika
olaj
Elkészítés
A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Amikor a babot feltettük, az aszalt szilvát és a somot is beáztatjuk. Ha már a bab félpuhára főtt, öntsük le róla a vizet, és friss, forró vízzel főzzük tovább. A hagymát és a sárgarépát apróra vágjuk és hozzáadjuk a félig megfőtt babhoz. Amikor a zöldségek már majdnem megfőttek a somot és a szilvát is beletesszük és puhára főzzük. A legvégén az apróra vágott petrezselyem zöldet és csombort is a leveshez adjuk.
Az olajból a lisztből és az őrölt piros paprikából egy kis rántást készítünk és belekeverjük a levesbe. Egyet forralunk rajta és lezárjuk. Csak ekkor ízesítjük sóval, borssal.