Savanyúkáposztás rakott csuka

2013. június 27.

Savanyúkáposztás rakott csuka

Hozzávalók:
2 kg körüli csuka
15-20 dkg szalonna
20-25 dkg bacon
1 kg savanyú káposzta
3 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl

őrölt bors
babérlevél
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
15-20 dkg előfőzött rizs

Elkészítés
A csukát megtisztítjuk, filézzük, a bőrét is eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, amiben  megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, végül rátesszük a savanyú káposztát. A borral és kevés hús alaplével felöntjük, babérlevéllel és borssal ízesítjük, majd félpuhára pároljuk.
Egy cserépedény alját kirakjuk a vékonyra szeletelt baconnel, arra tesszük az előfőzött rizst,  pici hús alaplevet vagy vizet öntünk rá. Ezután a káposzta felét, majd a halat, amit sózunk, borsozunk, végül a káposzta másik felével beborítjuk. Ha van medvehagymánk, akkor tehetünk a tetejére egy-két szép levelet. Végül a tetejére öntjük a sós, zúzott fokhagymával elkevert tejfölt. Lefedve kemencében kb. 40 perc alatt elkészül. (Ha tepsiben készítjük akkor a sütés ideje kicsit kevesebb, mert a cserépedény fala vastagabb, és ahhoz is kell idő, hogy átmelegedjen.)

Vissza az oldal tetejére