Hozzávalók:
40 dkg vargánya
2 liter alaplé vagy víz
2-3 db babérlevél
1 teáskanál sómentes házileg készített ételízesítő
3 dl zsíros, házi tejföl
1 evőkanál keményítő vagy liszt
pici csípős paprika
ízlés szerint só
bors
kevés citromlé ( ízlés szerint el is hagyható )
tálaláskor pirított kenyérkocka
A forró alapléhez hozzáadjuk a tisztított vagy fagyasztott vargányát, beleforraljuk a babérlevelet, és ízesítjük a házilag szárított zöldségporral, borssal, paprikával.
Amíg összefőzzük a hozzávalókat, elkészítjük a habarást a keményítővel és a tejföllel. Hőkiegyenlítés után besűrítjük vele a levest. Amikor összeforr, ellenőrizzük, hogy kell-e még ízesíteni. Tálaláskor kínálunk hozzá pirított kenyérkockát.