Savanyúlé (savanyú húsleves)

2014. november 14.

Savanyúlé (savanyú húsleves)

Hozzávalók

tyúk, marha vagy sertéshús

sárgarépa

zellergumó

paprika

paradicsom

kapor

petrezselyem zöld

lestyán

 

A savanyításhoz: borcs

 

Hozzávalók a borcshoz

búzakorpa

kukorica liszt

kenyér

meggyfaág

kapor

csombor

lestyán

babérlevél

 

Elkészítés

Ezt a csángó magyarok által készített húslevest, bármilyen nekünk tetsző húsból készíthetjük. Ugyanúgy, mint nálunk, először a húst hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk és megvárjuk, amíg a hús félpuhára fő. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket: a répát, a zellert, a paprikát és a paradicsomot is, végül a zöldfűszereket, a petrezselyem zöldet, a lestyánt, a kaprot. Melyeket apróra vágva, vagy csokorba kötve is belefőzhetünk Ki hogyan szereti. Ízlés szerint sózzuk, majd készre főzzük. A legvégén borccsal savanyítjuk.

 

Borcs készítése

A búzakorpát a kukoricaliszttel összekeverjük és meleg vizet öntünk rá. Beleteszünk egy szelet kenyeret, majd meleg helyen 10-12 órát hagyjuk érni.

A megadott idő elteltével, kivesszük a kenyeret és elkészítjük rá a levet. A meggyfaágat, a csombort, a kaprot, a lestyánt, a babérlevelet egy fazék vízben, 15 percig forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor ráöntjük a búzakorpás lisztre és átkeverjük. Megvárjuk, amíg leüllepszik és újra átkeverjük. Ha úgy érezzük, hogy eléggé megsavanyodott, csak a levet befőttes üvegekbe töltjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Vissza az oldal tetejére