Sajttorta, sós karamellel

2015. december 04.

Sajttorta, sós karamellel

Hozzávalók az alaphoz:

200 g darált keksz

50 g porcukor

125 g olvasztott vaj

ízlés szerint kis citromhéj

 

Hozzávalók a sajtkrémhez:

300 g túró

150 g cukor

300 g tejföl

300 g mascarpone

250 g egész tojás (5 tojás)

 

Hozzávalók a sós karamellhez:

240 g cukor

270 g tejszín

150 g vaj

6 g só

 

Elkészítés

Először a sós karamellt készítjük el, mert akkor tudjuk csak a tortához felhasználni, ha 3 órát hidegen állt. A cukrot egy lábosba öntjük és folyamatosan  kevergetve megolvasztjuk. Amikor már olyan a színe, mint a dobostorta tetején, akkor elkezdjük nagyon óvatosan, kis adagokban, szinte cseppenként hozzáadni a tejszínt. Természetesen folyamatosan keverni kell a masszát, és csak akkor öntsünk újabb adag tejszínt a cukorhoz, ha az már teljesen elkeveredett benne.

Vigyázzunk, mert a cukor hőmérséklete nagyon magas, ezért amikor a tejszínből beleöntünk, akkor forró gőz felcsaphat, nehogy megégesse a kezünket. Arra érdemes még ügyelni, hogy az elején tényleg csak nagyon kis adagokban öntsük a tejszínt a cukorhoz, mert könnyen megkeményítheti a cukrot. Ha ez bekövetkezik, akkor természetesen addig kell melegíteni, amíg újra folyékony állagú lesz.  

Miután az összes tejszínt beleöntöttük és szép egyenletes a karamell, beletesszük a sót, amit szintén elkeverünk, majd levesszük a tűzről. A vajat kisebb darabokra vágjuk és egyenként adjuk a karamellhez, miközben botmixerrel keverjük. Fontos, hogy a vajat felvegye a karamell, akkor jó, amikor selymes az állaga. Ezután tegyük hideg helyre (hűtőszekrénybe) 3 órára.

Egy kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, majd összedolgozzuk a kekszes alapot és egyenletesen a forma aljára nyomkodjuk. A túrót egy kanállal vagy fakanállal összekeverjük a cukorral és öt percet állni hagyjuk. Ezután laza mozdulatokkal a többi hozzávalót is beleforgatjuk a krémbe. Nem kell habosítani, mert akkor meg fog repedni a torta teteje sütés közben. A krém 2/3-át ráöntjük a kekszes alapra, az 1/3-ába belekeverjük a sós karamell felét (az elkészített  mennyiség két tortára elegendő) és a sajtkrém tetejére csorgatjuk, márványminta szerűen.   

140 fokos sütőben 35- 40 perc alatt megsül. Ha nem légkeveréses sütőben sütjük, akkor a sütés felénél ki kell venni a tortát és 180 fokot fordítani rajta és úgy sütni tovább, azaz meg kell fordítani.

Miután kivettük a sütőből meg kell várni, amíg kihűl, mert melegen a közepe még lágy lesz. A teteje egy kicsit be fog esni, ettől nem kell megijedni. Mielőtt szeletelnénk a karimát vágjuk körbe, emeljük le róla és tetszőleges formára szeleteljük fel.

 

 

 

Vissza az oldal tetejére