Sáfrányos, savanyú halleves

2014. november 28.

Sáfrányos, savanyú halleves

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg vegyes halfilé (angolna, harcsa, ponty, fogas..stb.)

150 dkg vegyes halcsont, apróhal (keszeg)

20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)

1 fej ezüsthagyma 

2 liter víz

2 ek. repce olaj

2 ek. mustár

sáfrány, babérlevél

5-6 levél friss lestyán

fehérbor

verjus

5 dkg vaj

Elkészítés

A finomra vágott hagymát repce olajon megpároljuk, hozzáadjuk a sáfrányt, a babérlevelet, majd a fehérbort (amit teljesen elforralunk). Beletesszük a halcsontokat és az apróhalat (keszeg), majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldségeket és erős lángon forraljuk kb. fél órát. Ha a zöldségek félig megpuhultak, kiszedjük és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, egy forraló edénybe öntjük és visszatesszük a tűzhelyre, majd kb. 1 literre beforraljuk. Sóval, mustárral, verjus-vel ízesítjük és beletesszük az előre besózott, feldarabolt halfiléket (az angolnával kezdjük, mert az angolna húsa tovább fő). Ha a halak megfőttek, visszatesszük a feldarabolt vegyes zöldségeket és a finomra vágott friss lestyán levelet. Összeforraljuk és a végén hideg vajdarabkákkal dúsítjuk a levest.  

Vissza az oldal tetejére