Rózsakrémes

2015. május 22.

Rózsakrémes

Hozzávalók:

Mézes lap:

30 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 tojás sárga

10 dkg vaj

10 dkg méz

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Piskóta:

4 tojás

20 dkg liszt

20 dkg cukor

pici sütőpor

8 kanál víz

Krém:

1 liter kecsketej

10 dkg keményítő

25 dkg cukor

2 tojás sárga

20 dkg vaj

rózsavíz, színezék (természetes színezék pl.: céklalé)

 

Elkészítés

Először a mézes lapokat és a piskótát készítjük el.

Mézes lap készítése:

A vajat a liszttel összemorzsoljuk és a többi hozzávalókkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha linzer jellegű tésztát kapunk. Kettéosztjuk és két vékony lapot nyújtunk belőle. A tepsit megfordítjuk, kicsit megvajazzuk a tetejét és a lapokat külön, külön előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütjük.

 

Piskóta készítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral és 4 kanál vízzel habosra keverjük. A tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük 4 kanál vízzel. Ezután a tojás sárgákhoz keverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan, hogy ne törjön meg, adagonként beleforgatjuk a fehérjék felvert habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk és  előmelegített kb.: 170 fokon fokos sütőben, készre sütjük. (A sütési idő a sütőtől is nagyban függ, többnyire 10-15 perc elegendő.)

Rózsakrém készítése:

A tejbe belekeverjük a keményítőt, a cukrot és a tojás sárgákat, majd állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már jól besűrűsödött, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a rózsavizet a színezékkel. Óvatos kevergetéssel hűtjük a krémet. A kihűlt krémmel összeállítjuk a süteményt.

Először az egyik mézes lapot kenjük meg a rózsakrémmel, erre helyezzük a piskótalapot. A piskóta tetejére is kenünk a krémből, erre helyezzük a második mézes lapot, végül a mézes lap tetejét bevonjuk a maradék krémmel. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

Vissza az oldal tetejére