Rozmaringos fácánsült fehérborral, szőlős gersli rizottóval

2017. november 27.

Hozzávalók:
1 egész fácán
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy fürt szőlő

só, bors, rozmaring

2 dl jó minőségű száraz fehérbor

2 liter szárnyas alaplé

libazsír

30 dkg gersli


 

Az egész fácánt letisztítjuk, elfelezzük (a bőr rajta marad), majd kolozsvári szalonnával spékeljük. A zöldségeket, gyümölcsöt (sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, szőlő) megtisztítjuk, felkockázzuk.

Egy serpenyőben zsírt hevítünk, majd a húsokat a bőrös felével kérgezzük, majd egy kisebb tepsibe helyezzük. A visszamaradt pörzsanyagban megpároljuk a korábban előkészített, apró kockákra vágott vöröshagymát, kevés fokhagymát, sárgarépát. Megízesítjük 3 db friss rozmaring szállal. Az egészet aranysárgára pirítjuk. Felengedjük kb. 2 dl jó minőségű száraz fehérborral. Elpárologtatjuk a bor alkoholtartalmát és felengedjük szárnyas alaplével.  Ezután az egészet a fácán alá öntjük úgy, hogy a bőrt ne lepje el, így ropogósra tud sülni. Ezután lefedve, 160°C – os sütőben készre pároljuk kb. 1-1,5 óra alatt.

A gersli rizottóhoz az árpagyöngyöt mossuk meg és csepegtessük le. A zsírt hevítsük fel, majd pirítsuk meg benne az árpagyöngyöt. Tegyünk rá sót, egy kevés borsot, majd engedjük fel szárnyas alaplével (kb. 2-szer annyival, mint az árpagyöngy űrtartalma). Fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes folyadékot felveszi.
Amikor elkészült, hozzáadjuk a fácánnal együtt lepirított, majd párolt zöldségeket. A legvégén adjuk hozzá az előre leszemezett, felezett szőlőszemeket. Óvatosan keverjük meg, hogy a szőlő össze ne törjön.

Vissza az oldal tetejére