Részeges pogácsa

2019. március 11.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
két csipetnyi só
5 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
½ dl fehérbor (Danka Imre Ság hegyi borosgazdától) vagy 1 kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka (Buti Pálinka)
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.
A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá. A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat. Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről, majd alulról, majd balról jobbra, illetve jobbról balra. A hajtogatott tésztát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára vagy pár órára, majd azt követően fél óránként háromszor hajtogatjuk. Utána kb. 2 cm vastagra sodorjuk, késsel rácsosan bevagdossuk. A tojássárgáját felverjük a mokkáskanálnyi tejjel, mellyel megkenjük a tésztát, majd jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Lehet füstölt sajttal is, ez már ízlés dolga.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd amikor már látjuk, hogy dőlnek a pogácsák, visszavesszük 180 fokra a sütőt.
Ehhez már csupán egy szép tiszta, ízében, illatában kiváló minőségű Buti pálinka dukál.
(Buti Károlyné Cili receptje)

Vissza az oldal tetejére