Rakott tészta

2014. december 05.

Rakott tészta

 

Hozzávalók

A lapokhoz:

1 liter liszt

2 tojásnagyságú zsír

2 db tojás

3 dkg szalalkáli

2 és fél marék cukor (10 dkg)

kevés tej (kb.: 1 dl)

 

A krémhez:

1 liter tej

10 evőkanál liszt

30 dkg vaj

30 dkg porcukor

30 dkg darált dió

4 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés

Először a tésztalapokat készítjük el. A lisztet egy tálba öntjük, összekeverjük a cukorral és a szalalkálival. Ezután beleütjük a 2 egész tojást, hozzáadjuk a zsírt és annyi tejet, hogy nyújtható állagú tésztát kapjunk. Amikor a tészta összeállt, négy nagyjából egyenlő részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán, egyenként vékonyra nyújtjuk a lapokat. A tepsinket megfordítjuk, belisztezzük és ide, azaz a hátuljára fektetjük rá a kinyújtott tésztalapot, melyeket egyenként, előmelegített, 180 fokos sütőben 5 perc alatt kisütünk.

Miután a lapok kisültek, elkészítjük a krémet. Az 1 liter tejből a 10 kanál liszttel egy kemény bechamelt főzünk, amit hagyunk kihűlni. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a bechamelt és simára keverjük. Végül a darált diót és a vaníliás cukrot adjuk a krémhez és alaposan kikeverjük.

Amikor a krém elkészült, elkezdjük megtölteni a lapokat. Nagyjából 3 egyenlő részre osztjuk a krémet. Az első lapra rákenjük a krém 1/3-át, majd ráfektetjük a második lapot, Ezt is megkenjük krémmel, végül a harmadik lapra a maradék krémet is rákenjük, végül ráfektetjük a negyedik lapot is. A süteményt egy napig hűtőszekrényben tartjuk, tálalás előtt kevés porcukorral megszórjuk a tetejét.

 

Vissza az oldal tetejére