Pisztráng csorba
Hozzávalók:
1 friss pisztráng
1 füstölt pisztráng
4-5 pisztráng feje és farka
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem gyökér
1 szelet zellergyökér
1 fej fehérhagyma
2 db paradicsom
4 db krumpli
1 pritamin paprika
1 marék zöldborsó
1 marék zöldbab
korpacibere
1 csokor petrezselyem
1 csokor lestyán
tejföl
só
bors
olaj
Elkészítés
Alaplevet főzünk a pisztráng fejéből, farkából és a füstölt pisztrángból, melyet sóval és borssal fűszerezünk. Ha megfőtt, a levet leszűrjük, és lecsontozzuk a pisztrángokat. A lével együtt összeturmixoljuk. Olajban megdinszteljük az összevágott hagymát és a feldarabolt zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Amikor a zöldségek megfőttek, beleöntjük a leturmixolt halhúst. A friss halat szeletekre vágjuk, és belefőzzük a levesbe.
Korpaciberével, tejföllel, sóval, borssal, apróra vágott lestyánnal és petrezselyemmel ízesítjük.
Korpacibere
Hozzávalók :
tíz marék búza korpa
fél marék puliszkaliszt
egy szelet pirított kovászos kenyér
citrom
meggyfa levél
egy csokor kapor
csombor
egy kanál só
víz
A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe szórjuk, és leforrázzuk egy liter vízzel. Ha kihűlt, hozzáöntünk még egy liter vizet, és rátesszük a pirított kovászos kenyérszeletet. Meleg helyen három-öt napig kell erjeszteni. Utána szűrjük, és hideg helyen tároljuk.