Pillecukor

2013. december 06.

Pillecukor

Hozzávalók:
10 dkg víz
16 g zselatin
2-3 ek. glükóz szirup vagy méz
30 dkg cukor
gyümölcs kivonatok (elhagyható)
porcukor
keményítő

Elkészítés
A zselatint beletesszük 10 dkg vízbe, és hagyjuk megduzzadni. Közben a glükóz szirupot vagy mézet a cukorral és pici vízzel (10 dkg) felfőzzük. Először elkezd habzani. Akkor lesz jó, ha a buborékok egyre nagyobbak és átlátszóak, és a szirup besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ezután egy kanállal merünk belőle a zselatinra, kicsit várunk, hogy megolvadjon, és alaposan elkeverjük. Így járunk el a többi sziruppal is. Kanalanként merjük a zselatinra, majd alaposan összekeverjük. Ha elkészültünk, akkor géppel addig keverjük tovább, amíg habos, nyúlós nem lesz. Akkor jó az állaga, ha nehezen jön le a kanálról. Ekkor tehetünk bele aromát vagy színezéket, ha szeretnénk, de csak nagyon keveset használjunk. Ha gyümölcslével ízesítjük, akkor aromára és színezékre sincs szükségünk. A legegyszerűbb, ha olajozott sütőpapírral bélelt tálcára öntjük a sűrű masszát, és hűtőbe tesszük legalább egy órára.

Miután kivettük, bőven szórjuk meg a tetejét porcukorral és keményítővel, majd megolajozott ollóval tetszőlegesen daraboljuk fel. Minden darabot – mivel nagyon ragad – egyenként mártsunk bele porcukor és keményítő keverékébe.

Vissza az oldal tetejére