Páránfőtt

2013. december 20.

Páránfőtt

Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
2 db tojás
3 dl tej
3 dkg felfuttatott élesztő

kristálycukor

A tetejére:
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg mák
20 dkg dió 

Elkészítés:
Az átszitált lisztet az élesztővel és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. A lágy tésztát addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől. Azután liszttel meghintjük a tetejét, és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk. Nagyjából háromszorosára kell nőnie, és könnyed levegősnek kell lennie. Ha megkelt a tészta, akkor nyújtódeszkára helyezzük, ismét lisztezzük, hogy ne ragadjon, majd egy kisebb bögrével gombócokat szaggatunk belőle.

Egy nagy lábast teleengedünk vízzel, majd ráerősítünk egy konyharuhát, madzaggal odakötözzük az edény szájához. Amikor forr a víz, a gombócokat a konyharuhára helyezzük, kis helyett hagyva közöttük. Végül egy másik edénnyel az egészet lefedjük. Negyed óra alatt készre párolódnak a gombócok. Ettől az eljárástól kapja különleges állagát a tésztánk. Ha kész, akkor tálra szedjük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral, dióval vagy mákkal. Forrón a legfinomabb!

Vissza az oldal tetejére