Paradicsomos csorba, húsgombóccal

2013. február 14.

Paradicsomos csorba húsgombóccal, Gyetvai Enikő receptje 

Hozzávalók
a gombócokhoz:
50 dkg darált sertés, vagy borjú hús
1 tojás
só, bors, fokhagyma

a leveshez:
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
15 dkg zöldborsó
15 dkg zöldbab
illetve bármilyen más zöldség (zeller, burgonya, káposzta stb.)
1/2 liter házi paradicsomlé
lestyán, só, bors, esetleg ételízesítő

Elkészítés

A húsgombócokhoz a darált húst összekeverjük a tojással és sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Az apróra vágott vöröshagymát forrásban lévő vízbe tesszük, majd az apró gombócokat is hozzáadjuk és lassan forraljuk, hogy szét ne essenek.
A sárgarépát, petrezselymet kockára vágjuk és a többi zöldséggel együtt kevés zsiradékon sóval, borssal ízesítve picit megpároljuk, majd a gombócokhoz adjuk.
Amikor minden megfőtt, akkor adjuk hozzá a paradicsomlevet és a lestyánt, és még egy kicsit összeforraljuk. Ha kell még adhatunk hozzá sót, borsot vagy ételízesítőt.
A levest ízlés szerint savanyíthatjuk még citrommal vagy korpaciberével, ha a paradicsomlétől nem lett elég savanykás.
Amennyiben még tartalmasabbá akarjuk tenni, akkor főzhetünk bele egy kis házi tarhonyát vagy csipetkét.

 

Vissza az oldal tetejére