Paprikás kattancs

2015. április 24.

Paprikás kattancs

Hozzávalók:

1 kg liszt

tej, amennyit a tészta felvesz

5 dkg élesztő

3 tojás sárgája

kevés zsír

csipet cukor

csipet só

őrölt pirospaprika

 

Elkészítés

Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a 3 tojás sárgáját, kevés zsírt, csipet sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz. Langyos helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, öt részre osztjuk és egyenként ½ centi vastag téglalapokra sodorjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk sóval, piros paprikával és feltekerjük a kalácsot. Az öt rudat zsírozott tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tojás sárgával és közepesen meleg sütőben, szép pirosra sütjük. (Leginkább aszaltszilvás, tejfölös bablevessel együtt fogyasztották.)

Vissza az oldal tetejére