Paprikás kattancs
Hozzávalók:
1 kg liszt
tej, amennyit a tészta felvesz
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
kevés zsír
csipet cukor
csipet só
őrölt pirospaprika
Elkészítés
Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a 3 tojás sárgáját, kevés zsírt, csipet sót és annyi tejet, hogy lágy kalácstésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta szép hólyagos nem lesz. Langyos helyen, letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, öt részre osztjuk és egyenként ½ centi vastag téglalapokra sodorjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk sóval, piros paprikával és feltekerjük a kalácsot. Az öt rudat zsírozott tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük tojás sárgával és közepesen meleg sütőben, szép pirosra sütjük. (Leginkább aszaltszilvás, tejfölös bablevessel együtt fogyasztották.)