Összes receptünk
Összesen 941 recept
Előételek
saláták, krémek, mártogatók, pástétomokLevesek
hideg, meleg, édes és sós levesekFőételek
húsételek, halételek, tészták, főzelékek, köretekKelt tészták, sütemények
kelt tészták, hájasok, fánkok, kevert sütemények, kenyerek, sós süteményekÉdességek, desszertek
torták, palacsinták, édes süteményekSavanyúságok, befőttek
savanyúságok, befőttek, lekvárok, szörpök,Beküldött receptek
receptek, melyeket Ti küldtetek
Rendezés
Recept gyorskereső
Gesztenyés pávaszem
2017. június 12.A piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb, krémesebb lesz. Ezután a habot óvatosan belekeverjük a sárgájába, majd hozzászitáljuk a lisztet is. Ha elkészültünk, a piskótamasszát egy nagyobb tepsire simítjuk. (A tepsit béleljük ki […]
Túrós kelt rétes (Sirom kolači)
2017. június 08.Megmelegítjük a tejet kellemesen langyosra, majd beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, az egész tojást és a sárgáját is, majd felfuttatjuk. A megszitált liszt kb. felét egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt. Ezután a tej és a liszt fokozatos hozzáadásával bedagasztjuk. A dagasztás vége felé hozzáadjuk a 2 ek. olajat is. […]
Somogyi libapörkölt
2017. június 08.Előkészítés: Veszünk egy 4,5 kg-os libát, azt lebőrözzük és kicsontozzuk. A csontot felrakjuk alaplének (só, bors ízlés szerint). Legalább 4 órát főzzük. A bőrét és a zsírját lekockázzuk és kisütjük. A kicsontozott (kb. 2,5 kg-os) libahúst 2×2 cm-es kockára vágjuk. Az előkészített libazsírban aranysárgára lepirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a lekockázott húst, és tovább pirítjuk, […]
Tárcsalapra szelidített vaddisznócsülök
2017. június 06.A csülköt a friss fűszerekkel, mustárral, borssal, csiliszósszal bedörzsöljük, majd kevés olívaolajat adunk hozzá, és lezárt edényben legalább két napot érleljük. A tárcsalapon vaddisznózsírt olvasztunk, beletesszük a füstöltszalonna szeleteket, majd a csülköt, és a forró zsiradékon minden oldalát picit megsütjük, ezzel lezárva a hús rostjait. Vörösbort öntünk alá, hozzáadjuk a páclevet, majd fedő alatt, nagyon lassú […]
Ruca mártás
2017. május 22.A liba bőrét és háját feldaraboljuk, a zsírját kisütjük. Két marék aprított hagymát dobunk az edénybe, majd kerül rá fokhagyma, bors, só és pirospaprika is. Eztuán felöntjük vízzel, és beletesszük a liba húsos részeit, melyet előtte egy kicsit felaprítunk. Készíthetjük csak mellből is. Ha a húsok puhára főttek, elforraljuk a szaftot róluk, két fakanál lisztet […]
Lucskos káposzta
2017. május 22.Felteszünk egy nagyobb lábosban vizet forrni. A liba csontos részeit a forró vízbe tesszük, egy kicsit abáljuk. Közben 2 sárgarépát megtisztítunk és lereszelünk, majd egy serpenyőben ledinszteljük. Adunk hozzá egy fej felaprított hagymát és egy marék összevágott paprikát. Sóval, borssal ízesítjük. Ezt is a forró vízbe öntjük. Az egészet addig főzzük, míg a húsos részek megfőnek. […]
Havasi kifli
2017. május 22.A lisztet alaposan elmorzsoljuk a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben és az ásványvízben egy pici cukorral. Ezt is a liszthez adjuk. 2 egész tojást teszünk hozzá, majd jól összegyúrjuk. Ezután hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, levágunk belőle kisebb darabokat. Ezeket gömb alakúra formáljuk, majd kinyújtjuk. Olyan vékonyra sodorjuk, amennyire csak tudjuk. A köralakú […]
Vaníliás csiga
2017. május 16.Az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük egy habverő segítségével. Hozzáöntünk 5 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Ezeket is elkeverjük, majd 15 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos, adunk hozzá egy kevés sót is. Annyi liszttel dagasztjuk be, hogy egy jól formázható, közepes keménységű tésztát kapjunk. Dagasztás közben […]
Rác rétes
2017. május 16.Az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük egy habverő segítségével. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Ezeket is elkeverjük, majd 15 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos, adunk hozzá egy kevés sót is. Annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz, a lényeg, hogy közepesen lágy tésztát […]
Csalános pogácsa
2017. május 16.A liszteket összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót. Az élesztőt egy kis vízben felfuttatjuk egy kevés cukorral, majd ezt is a lisztekhez adjuk. Az egészet összegyúrjuk, majd egy kicsit kinyújtjuk. A leforrázott csalánt közben feldaraboljuk, és a kinyújtott tésztára terítjük. Ezután feltekerjük, mintha kalácsot készítenénk, és a két végét középre, egymásra hajtjuk. Hagyjuk pihenni, kelni. Picit több […]
Paradicsomos káposzta porcogóval
2017. május 16.A vöröshagymát felkockázzuk, az oldalast feldaraboljuk, majd úgy tesszük fel főni, mintha halászlét készítenénk. A húst a lábas aljára halmozzuk, majd a tetejére tesszük a hagymát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor felforrt, aprított zöldpaprikával ízesítjük, majd sózzuk és megszórjuk pirospaprikával. Végig nagy lángon forraljuk, akkor lesz jó sűrű a szaftja. A paradicsomos káposztához a […]
Csalános, túrós felfújt
2017. május 08.Tegyük a zsenge csalánleveleket egy pár percre sós forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal kiszedjük a leveleket, és vágódeszkán összevagdossuk őket. 3 db zsemlét felvágunk, és megöntözzük tejjel. Feltörjük a tojásokat, és szétválasztjuk a sárgájukat a fehérjétől. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Egy tálban összekeverjük a csalánt, a túrót, a tejfölt, a kifacsart, szétnyomkodott zsemléket a […]
Tejszínes csalánkrémleves burgonyagombóccal
2017. május 08.Krémleves Tegyük a zsenge csalánleveleket pár percre kb. 1 liter forró vízbe! Miután összeestek, egy szűrőkanállal kiszedjük a leveleket, és vágódeszkán összevagdossuk őket. Az apróra vágott hagymát vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és ugyanazzal a vízzel, amiben főztük a csalánt, feltesszük főni. Sóval ízesítjük. Ha megfőtt a burgonya, hozzátesszük a csalánt, és egy […]
Hajdinakása zöldséges gombakompóttal és főtt-füstölt tarjával
2017. május 08.A hajdinát a rizshez hasonlatos módon megpároljuk, egy fej vöröshagymával, babérlevéllel, rozmaringgal és sóval ízesítjük. A másik fej vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske olajon megfuttatjuk, közben a zöldségeket is kis kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, majd egy pici alaplével megöntözve roppanós puhára pároljuk. Ez idő alatt felszeleteljük a gombát, és ezt is az alaphoz […]
Rábavidéki gibanica
2017. május 08.Hozzávalók: 40 dkg liszt 2 dl tej 3 dkg élesztő 5 dkg vaj 50 dkg túró 20 dkg kristálycukor 1 cs. réteslap /8 db-os/ 450 g tejföl 1+2 db tojás 2 db alma 3 ek. búzadara darált mák A tésztához: Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverünk 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót, […]
Töltött bárány “Gálna módra!”
2017. május 05.A legnehezebb része az elkészítésnek az, hogy a bárányelőt ki kell csontozni. Az comb alsó részét levágom, az előt lefektetve, a gerinc mellett elkezdem a kicsontozást, eltávolítva a lapocka csontját is. Az eredmény egy majdnem tökéletesen téglalap alakú húsdarab. Ezt mindkét oldalán sózom, borsozom, majd félreteszem, míg a töltelék elkészül. A töltelékhez megabálom a belsőségeket, […]