Összes receptünk
Összesen 941 recept
Előételek
saláták, krémek, mártogatók, pástétomokLevesek
hideg, meleg, édes és sós levesekFőételek
húsételek, halételek, tészták, főzelékek, köretekKelt tészták, sütemények
kelt tészták, hájasok, fánkok, kevert sütemények, kenyerek, sós süteményekÉdességek, desszertek
torták, palacsinták, édes süteményekSavanyúságok, befőttek
savanyúságok, befőttek, lekvárok, szörpök,Beküldött receptek
receptek, melyeket Ti küldtetek
Rendezés
Recept gyorskereső
Kakashere- és kakastaréjpörkölt gánicával (kukoricadarával)
2017. november 22.A kakastaréjokat és a heréket a hártyájától megtisztítjuk. A hagymát apróra vágjuk, zsírban megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a felkockázott szalonnát. Pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a kakastaréjt és a fűszerpaprikát. Felöntjük vízzel, hogy ellepje. Sóval borssal ízesítjük. Másfél óra múlva hozzáadjuk a herét, és addig főzzük, amíg megpuhul. Végül az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. A […]
Halpaprikás
2017. november 18.“Ahogy nálunk mondják, Isten is szerette a halászlevet, ezért lett az embernek 5 ujja – hal, víz, paprika, só, hagyma.” A halat megpucoljuk, a belsőségeket kivesszük, és egy picit átmossuk. Ne mossuk ki teljesen, mert a vér, ami benne marad, remekül sűríti az ételünket. Tisztítás után a halat beirdaljuk, majd megsózzuk, felszeleteljük, és 3-4 órán […]
Beregi csirke füstölt parenyicával és snidlinggel töltve, baconnal göngyölve
2017. november 13.A csirkét szétbontjuk – a mellet és a combfilét fogjuk megtölteni. Ehhez a mellet megnyitjuk, a combjából kivesszük a felső csontot. A húsokat megszórjuk apróra vágott snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, majd natúr, füstölt parenyicaszeleteket helyezünk rájuk, és az egészet összetekerjük, majd baconba csomagoljuk. Egy tepsibe kevés olívaolajat öntünk, ebbe helyezzük bele a megtöltött húsokat, majd 160 […]
Szilvalekváros-mákos galette
2017. november 13.A teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverjük az édesítőszerrel és a csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a 3 ek. vizet. Addig gyúrjuk, amíg gombóccá nem áll össze a tésztánk. Ezután fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot ledaráljuk, összekeverjük a porcukorral, és annyi vizet adunk […]
Cékla gratin
2017. november 06.A céklákat megpucoljuk, majd lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, beledobjuk a kissé kinyomkodott céklát, fűszerezzük, majd felöntjük a fehérborral. Lefedjük, majd puhára pároljuk, és egyenletesen elterítjük egy tűzálló tálban. A tejfölbe morzsoljuk a sajtot, majd ráöntjük a párolt cékla tetejére, és ezt is egyenletesen elterítjük. 180 fokon pirosra sütjük.
Töltött padlizsán
2017. november 06.A paradicsomokat kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a padlizsánokat félbe vágjuk, majd a belsejüket kivágjuk, felkockázzuk és félretesszük. A kölest megfőzzük. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat, megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a padlizsánok kockára vágott belsejét, fűszerezzük, felöntjük egy kevés vízzel, és a paradicsomot is hozzátesszük. Ezután kb. negyed órát főzzük, majd […]
Sütőtökös pite
2017. november 06.A vajat a liszttel és a porcukorral összegyúrjuk. Fontos, hogy ne lágyuljon el a keverék, ezért érdemes robotgéppel végezni ezt a műveletet. Miután az összetevők elmorzsolódtak, hozzáadjuk a keverékhez a tojássárgáját is, majd egynemű masszává dolgozzuk össze. Ezután elosztjuk 1/3-ad, 2/3-ad arányban, és köralakúra formázzuk a kezünkkel mindkét darabot. Végül hűtőbe tesszük a tésztát. Közben […]
Almakaramell
2017. november 03.Az almákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Meghámozni nem kell. 20 dkg vajat felolvasztunk, és elkezdjük rajta dinsztelni a felaprított gyümölcsöt. Ha már puha, felöntjük 2 dl fehérborral, és elpároljuk az alkoholtartalmát. További 20 percig főzzük, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ekkor ízesítjük kardamommal és fahéjjal, de aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele. Ezután […]
Almás máj
2017. november 02.A megmosott savanykás almát karikákra vágjuk, magházát kivesszük, majd a vaj és a zsír olvasztott keverékén színre sütjük. Ezután kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékban a kisebb darabokra vágott májat megsütjük. Fűszerezzük tárkonnyal, borssal és kevés sóval ízlés szerint. A megsült májat is kivesszük a serpenyőből. A visszamaradó zsírban újhagymát pirítunk, majd ráöntjük a tejszínt […]
Körtés sütemény
2017. október 20.Előmelegítjük a sütőt (180 fok, légkeverés). A körtéket megpucoljuk, felszeleteljük és megszórjuk fahéjjal, kurkumával és egy kis kókuszvirágcukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a kókuszvirágcukorral felverjük jó habosra (addig míg elkezd világosodni). A sárgájához hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, spatulával jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált gesztenyelisztet és […]
Édesburgonya-levél saláta
2017. október 20.Tegyünk fel egy nagy serpenyőben vagy wokban olívaolajat melegedni. Ha már elég meleg, tegyük bele a vékonyra szelt bacont, és pirítsuk meg kissé. Tegyünk hozzá felezett koktélparadicsomokat, majd ha kissé megpirult, adjuk hozzá az édesburgonya levélnyeleit és szárait. A szárból az első 40 centi használható fel, ha nem túl erős. Süssük néhány percet, majd adjunk […]
Rakott édesburgonya
2017. október 20.Az édesburgonyát sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A tepsi aljára rakjuk a fele édesburgonyát, majd a karikákra vágott kolbászt, rá a sajtot, és arra a felkarikázott tojást. Végül a tojásra terítjük a vékony karikákra vágott hagymát, és a megmaradt édesburgonyát a tetejére rétegezzük. Ezután az egészet leöntjük gazdagon tejföllel. Előmelegített sütőben, légkeverésesen, 200 fokon sütjük […]
Házi szilvásgombóc mákos bundában
2017. október 19.1 kg áttört főtt burgonyából, egy evőkanál olvasztott vajból, 40 dkg lisztből, 1 tojásból és egy kis sóból tésztát gyúrunk. (Fontos, hogy a burgonyát hagyjuk kihűlni, mielőtt összedolgozzuk az alapanyagokkal.) Ezután a tésztát 15 percet pihentetjük. Közben megmossuk, félbevágjuk a szilvákat, és a magot eltávolítjuk. Egy kis tálba kikeverünk kristálycukrot ízlés szerinti őrölt fahéjjal. A […]
Légli Attila kerámia bográcsában készült hurutos, tárkonyos báránylebbencs
2017. október 16.A bográcsba beletesszük a felkockázott bárány lapockát, a félbevágott vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot, tárkonyt és a gyergyószentmiklósi örményektől származó hurutot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Mikor a hús félfőttében van, akkor jöhet hozzá a szeletelt répa, a zöldség és a pici zsíron megpirított lebbencstészta. Főzzük, amíg kész nem lesz, Ekkor elkészítjük a habarcsot. Lisztben elkeverjük […]
Vaddisznós szélesmetélt
2017. október 16.A vaddisznó húst sózzuk, és egy megfelelő edényben felöntjük annyi olvasztott zsírral, ami ellepi. Tegyünk mellé pár szál kakukkfüvet. Tegyük be 80-90 fokos sütőbe (kb 8-10 óra) vagy a tűzhelyen apró lángon puhítsuk meg. Ha kész, tépkedjük szálakra a húst. Kevés zsíron pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük rá a tépett […]
Cimetkrofni
2017. október 11.A tejfölben 2 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez, majd a tojások sárgájával tésztát dagasztunk belőle. A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a puha vaj egyharmadával. Ezután következik a tészta hajtogatása. A kinyújtott tésztát hosszában középig behajtjuk jobbról és balról is, majd ezt félbe hajtjuk. Hagyjuk 20 percig pihenni. Újra nyújtjuk, és a második […]