Ötven darabos

2015. szeptember 18.

Ötven darabos

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

20 dkg mangalica zsír

3 tojás sárgája

2-2 és fél deci tejföl

csipet só

 

A töltelékhez:

15-20 dkg darált dió

10 dkg darált barackmag (miután a barackmagot jó alaposan több hétig szárítjuk, feltörjük a csonthéjat és kivesszük a magot, ezt daráljuk le)

10 dkg porcukor

1 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

2 ek. baracklekvár

 

Elkészítés

 

Először a tésztát készítjük el. A lisztbe elmorzsoljuk a mangalica zsírt, hozzáadjuk a csipet sót, a három tojássárgáját, a tejfölt, és jól összegyúrjuk. Egy jól nyújtható, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ezután egy vastagabb rudat formázunk belőle és 5 egyenlő részre vágjuk. A darabokat egyesével, lisztezett nyújtódeszkán, jó vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük langyos mangalica zsírral és szorosan feltekerjük, majd egy tálcára tesszük egymás mellé mind az öt vékony rudat, és hűtőben egy éjszakát hagyjuk pihenni.  

Másnap mielőtt kivennénk a tésztát a hűtőből, elkészítjük a tölteléket. A darált diót a darált barackmaggal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, és leforrázzuk a deci tejjel. Amikor a massza kihűlt, belekeverünk 2 evőkanál baracklekvárt, hogy krémesebb legyen a töltelékünk. 

Miután kivettük a tésztát a hűtőből, egy rudat 10 egyenlő darabra vágunk fel. Ezért nevezték el  ezt süteményt ötven darabosnak, mert a végén miután mind az 5 rudat felvágtuk, ötven darab süteményünk lesz.

Az egyik kis darab tésztát a nyújtódeszkán vékony, téglalap alakúra nyújtjuk. Fontos, hogy lehetőleg ne lisztezzük meg a deszkát a tészta alatt, mert a liszttől szét fog esni. Ha mégis úgy érezzük, hogy liszteznünk kell, csak nagyon keveset használjunk!

Miután kinyújtottuk az első darab tésztánkat, a közepére vékony csíkban kenjünk a töltelékből, majd feltekerjük és a két végét mint a szaloncukrot összecsippentjük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra. Így nyújtjuk, töltjük egyesével mind az ötven darab süteményünket. Miután a tepsi megtelt (valószínű, hogy egybe nem fog beférni), előmelegített 180 fokos sütőben, körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tészta alja szép zsemleszínű, a tetejének nem kell pirosnak lennie. Miután kihűlt, porcukorba forgatjuk és úgy kínáljuk. Dobozva téve akár 2-3 hétig is eláll, ha marad belőle addig!  

Vissza az oldal tetejére