Olajos hal

2014. február 07.

Olajos hal

Hozzávalók:
kárász, keszeg (fontos, hogy fehér húsú hal legyen)
vöröshagyma

szemes, fekete bors
olaj
ízlés szerint fűszerek:
babérlevél
mustármag
csípős paprika
citrom

Elkészítés
A megtisztított halat centinként beirdaljuk és alaposan megsózzuk. (Lehet bátrabban is sózni, mert a halhús elbírja.) Egy napig hagyjuk állni a hűtőben. Ezután egy lábosba rétegezve belehelyezzük a hozzávalókat. Az aljára a karikára vágott vöröshagyma kerül, ezután a halakat tesszük bele, majd ismét a vöröshagyma következik, utána ismét egy réteg hal, egészen a lábos tetejéig. Ha szeretjük csípősen, akkor erős paprikát is karikázhatunk a hagyma közé. A tetejére tegyünk egy sor hagymát, fűszerezhetjük borssal, babérlevéllel, mustármaggal, mindennel, ami ízvilágában harmonizál a hallal. Végül a karikára vágott citrommal fejezzük be a rétegezést. Ezután annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepje, és feltesszük főni. Először nagyobb lángon (hőfokon) indíthatjuk, amíg fölmelegszik, utána tegyük kislángra, és 4-5 órán keresztül főzzük. Akkor van készen, amikor az olaj szépen letisztul. A főzés végeztével hűteni kell. Fogyasztás előtt mindenképpen 3-4 napig hűtőben tároljuk, ekkor érnek össze igazán az ízek, és a hal csontjai, apró szálkái is teljesen porhanyóssá válnak.

 

 

Vissza az oldal tetejére