Naspolya sajt

2015. április 01.

Naspolya sajt

 

Hozzávalók:

5 kg naspolya

cukor

½ kg pirított, darabolt dióbél

 

Elkészítés

A naspolyát miután leszedtük, még legalább egy hétig, száraz, szellős helyen hagyjuk állni, hogy megpuhuljon. Befőzés előtt a két végét levágjuk és legalább 2 vízben mossuk jól át. Egy fazékba feltesszük főni, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje. Körülbelül 1 órát főzzük, amikor a magról leválik a gyümölcshús, akkor passzírozzuk. Először egy közepes sűrűségű szitán passzírozzuk át, azért, hogy a magok ne kerüljenek bele a pépbe, majd egy sűrű szitán is passzírozzuk át, hogy jó krémes legyen az állaga.

Ezt a masszát körülbelül 3-4 órát folyamatos keverés mellett, közepes lángon főzzük, amíg jól besűrűsödik és elválik a pép az edény falától.  Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Fele annyi cukrot tegyünk hozzá, mint amennyi a pép súlya. A cukorral együtt keverjük bele az előzőleg feldarabolt, pirított dióbelet is. Körülbelül 10 percig főzzük még, amíg a forráspontot eléri és puffan egyet.

Hideg vízzel kiöblített formákba töltjük és 24-48 órát állni hagyjuk. Amikor a teteje bebőrösödött, akkor már jó. Sütőpapírra kifordítjuk a naspolya sajtot a formából és 10-14 napig szárítjuk. Egy hétig az egyik oldalát, majd átfordítjuk, utána a másik felét. Ezután celofánba csomagoljuk, hónapokig eláll.

Vissza az oldal tetejére