Napraforgó kalács

2012. április 19.

Napraforgó kalács

Hozzávalók:
Tészta:
5 dl tej
csipetnyi só
2-3 ek. cukor
1 csomag élesztő
2 tojás sárgája
liszt
20 dkg olvasztott vaj
1/2 dl olaj

Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A liszt mennyiséget nem tudom pontosan megadni, ugyanis annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős, akkor hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.

Kence:
15 dkg vaj
3 ek. cukor
2 rúd vanília

Felolvasztjuk a vajat, és elkeverjük benne a porcukrot valamint a vanília rudak kikapart belsejét.

Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.

A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapos tányér, illetve 2-3mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.

Ugyanígy járunk el az öt kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz. Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat- nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat.

A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal.

Ezt a korongot most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai. A most megmaradt üres közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csoki golyókkal vagy magvakkal.
Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, és mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre.

Vissza az oldal tetejére