Mézes lap

2017. április 22.

A lapokhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 3 dkg zsír
  • 3 ek. tej
  • 1 nagy ek. akácméz

A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamellizálódik, és szép aranybarna színt kap.

Ha elkészült, rögtön hozzáadunk 45 dkg lisztet, és csomómentesre, szép simára keverjük. A végén kézzel kell még gyúrni rajta, hogy a massza egységes legyen. Fontos, hogy még melegen csináljuk, különben nem fog összeállni a tészta. Végül egy rudat formálunk belőle, és négy részre vágjuk. Mérleg segítségével ellenőrizhetjük, hogy egységesen osztottuk-e el a tésztát. Végül a lapokat egyenként azonos nagyságúra és vékonyra sodorjuk, és egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük 180 fokon 12-13 perc alatt. Sütés előtt szúrkáljuk meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel.

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 ek. gríz
  • 1 ek. cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 0,5 dl rum

Felfőzzük a tejet grízzel, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a végeredmény krémes tejbegríz legyen, hogy meg tudja majd puhítani a lapokat. Még melegen beleöntünk fél dl rumot, és jól elkeverjük. Kihűlés közben is többször átkeverjük. A vajat a porcukorral jó habosra keverjük robotgép segítségével, majd hozzáadjuk a tejbegrízt is.  a kettőt összekeverjük.

Ezután megtöltjük a kisült lapokat, és olvasztott csokoládéval behúzzuk a tetejét. 2 napot pihentetjük, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak.

Vissza az oldal tetejére