Mentás Csokitorta
Hozzávalók a pikótához:
6 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
10 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint citromhéj
Hozzávalók a krémhez:
2 tábla, 200 g, 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
4 vagy 6 dl tejszín
mentaszirup
1 csomag habfixáló
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukor 3/4 részével. A tojások sárgáit kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal, majd óvatos mozdulatokkal a fehérjéhez keverjük, utána kanalanként beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót és ízlés szerint a reszelt citromhéjat. Kapcsos tortaformába öntjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 25-30 percet sütjük.
Köben elkészítjük a krémet. A tejszínt keményre verjük a habfixálóval és behűtjük. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, ízlés szerint adunk hozzá a mentaszirupból. Mikor langyosra hűlt a mentás olvasztott csoki, belekeverjük a tejszínhabot és megtöltjük vele a tortát. A piskótát kettévágjuk, meglocsoljuk a mentasziruppal és megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másik tortlapot és a torta oldalát és a tetejét is beborítjuk a krémmel. Cukordísszel díszítjük a tetejét.