Meggyes-túrós óriás csiga

2017. május 03.

Eredetileg pite tésztából készül, de úgy gondoltam, kelt tésztával próbálkozom! Nagyikámtól azt tanultam, hogy a férfi embernek, a kelt tészta az igazi „tészta” ! Lehet sós változatban is készíteni! Ilyenkor csak annyi cukrot adunk hozzá, ami az élesztőhöz szükséges és növeljük egy picit a só mennyiségét. A töltelék lehet sajt-sonka, túró-bacon, medvehagyma-sajt keveréke. Csak a képzeletünkre van bízva, a variációk száma határtalan!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. tejföl
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg zsír

A zsiradékon kívül minden hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Ha kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a nagyon puha zsiradékot és így alaposan kidolgozzuk! Könnyű, lágy tésztánkat duplájára kelesztjük.

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró áttörve,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 vaníliás cukor,
  • 1 citrom. héja,
  • 1 tojássárgája,
  • annyi búzadara amennyitől már nem lesz túl híg a töltelék
  • 1 üveg meggybefőtt.
  • Én fagyasztott meggyből készítettem 1/2 kg került bele.

A duplájára kelt tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, 10 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok közepébe rakjuk a túrót, rá a meggyet.
A tésztát két szélét összecsípjük, így keletkezik a „varrat” (nem tekerjük, mint a beiglit). Csiga alakban tepsibe rakjuk úgy, hogy a „varrat” alulra kerüljön. A tepsiben még letakarva pihentetjük 20 percet, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 25-30 percig. Ha túl hamar sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.

Tortaként szeleteljük, és porcukorral hintve tálaljuk.

Csizmazia Mária receptje

Vissza az oldal tetejére