Macskaszem

2014. október 03.

Macskaszem

Hozzávalók a tésztához

30 dkg liszt

4 tojás sárgája

14 dkg vaj

1 dkg élesztő

2 ek. tejföl

 

Töltelék

60-70 dkg magozott cseresznye vagy meggy

cukor

konyak vagy őrölt fahéj

 

20 dkg darált dió

20 dkg cukor

4 tojás felvert habja

1 csomag vaníliás cukor

 

tejföl a kenéshez

 

Elkészítés

Először tésztát gyúrunk a megadott hozzávalókból, melyet 3 egyenlő részre osztunk. Az egyik darabot, lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk. A magozott cseresznyét vagy meggyet cukros őrölt fahéjjel összekeverjük vagy előzőleg konyakba áztatjuk és ízlés szerint megcukrozzuk. A téglalap alakú tésztánk 2 hosszabb oldalának a szélére, egy-egy sorba kenünk belőle. Ezután elkezdjük a tésztát a közepe felé mindkét oldalról feltekerni, úgy, hogy középen 2 centis sávot hagyunk.

A 4 tojás fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált diót. Ebből a töltelékből kenünk a feltekert tészta közepén szabadon hagyott 2 centis sávba. A másik két darab tésztával ugyanígy járunk el, a végén három rúd süteményünk lesz, melyek tetejét, csak a tésztánál, vékonyan megkenünk tejföllel. (A diós résznél nem.) Egy tepsit kizsírozunk, ebbe fektetjük a rudakat és előmelegített sütőben, közepes lángon 30-40 perc alatt készre sütjük.

 

 

Vissza az oldal tetejére