Lorántffy Zsuzsanna lepénye meggyel és málnával

2017. szeptember 25.

Hozzávalók 4 személyre:

5 dl tej

42 g élesztő

60 dkg finomliszt

5 ek. sertészsír

2 tk. só

1 tk. cukor (az élesztő felfuttatásához)

40-40 dkg meggy és málna

10 dkg cukor

2 ek. fahéj

A szórathoz:

12 dkg finomliszt

12 dkg porcukor

12 dkg vaj

 

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben a zsírt és a sót összedolgozzuk. Ráöntjük az élesztős tejet, és beletesszük a maradék 3 dl-t, majd kicsit lágyabb tésztát gyúrunk belőle a szokásosnál. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Ezután félretesszük megkelni. Míg a tészta kel, elkészítjük a szóratot. A 12 dkg lisztet, a vajat és a porcukrot kézzel összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy kemény maradjon.
Mikor a tészta megkelt, kézzel belenyomkodjuk a piteformába. A málnát és a kimagozott meggyet egyenletesen a tésztára rakjuk, ízlés szerint megszórjuk kristálycukorral, hintünk rá fahéjat, majd nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a szóratot.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

Vissza az oldal tetejére