Levendulás mézeskalács

2016. szeptember 21.

Hozzávalók:

1000 g liszt
500 g vegyes virágméz
250 g porcukor
125 g vaj
30 g szódabikarbóna
5 g szárított levendula virág
3 db tojás

A levendulát kávédarálóval porrá őröljük. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a levendulát összekeverjük. A mézet felmelegítjük (max. 40 C fokra), felolvasztjuk benne a vajat, majd ráöntjük a lisztes keverékre. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 4 mm. vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és légkeveréses sütőben kb. 170 C fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.
A díszítő mázhoz, 1 tojásfehérjét 180 g darált porcukorral, pár csepp ecettel és egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel  addig keverünk, amíg egy sűrű krémet kapunk.

Vissza az oldal tetejére