Lakodalmas vaníliás perec

2017. április 04.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 tojássárgája,
6 tojásfehérje
2 evőkanál kristálycukor,
1 vaníliás cukor
1 teáskanál szalalkáli
1 dl 50 fokos pálinka
1 dl étolaj
20 szem szacharin

A mázhoz:

18 evőkanál porcukor,
4 tojás fehérje.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy nagyobb tálba tesszük, de a fehérjéket elosztjuk két külön tálba. Négyet félreteszünk a mázhoz, a maradék hatot a tésztához fogjuk használni.  A tojások sárgáját két evőkanál kristálycukorral, teáskanálnyi szalalkálival, 20 szem szacharinnal és egy csomag vaníliás cukorral jó alaposan kikeverjük. Közben hozzáadjuk a pálinkát és az olajat is. Kézzel jó alaposan kidolgozzuk a liszttel, mint a kelt tésztát. A hat tojásfehérjét kemény habbá verjük. Dagasztás közben a tojáshabot is beletesszük. Ha túl lágy lenne, adhatunk még hozzá lisztet. Amikor már szép hólyagos, akkor lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és hosszú, kb. tíz centi széles rudat formálunk belőle. Liszttel megszórjuk a tetejét. Késsel tíz darabra szétvágjuk. Egy sodrófa segítségével mindegyiket kinyújtjuk egy kissé, majd mindkét hosszabb oldalt késsel bevagdossuk, végül az egészet hosszában félbehajtjuk, és kör alakot formázunk belőle. A vágásoknak kívülre kell kerülniük.  Ezután lisztezett tepsibe rakjuk őket, és betesszük a forró sütőbe. Tíz perc elteltével mérsékeljük a hőt, és ezután csak szárítjuk a pereceket.

Amikor elkészültek, hagyjuk őket kihűlni. Közben a félretett négy tojásfehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük. A kihűlt pereceket minden oldalukon átkenjük a mázzal. Akkor a legfinomabb, ha minimum egy napot állni hagyjuk.

Vissza az oldal tetejére