Különleges sárgadinnye saláta

2015. szeptember 18.

Különleges sárgadinnye saláta

Hozzávalók:

2 db sárgadinnye

idény gyümölcsök, pl.: eper, málna, szőlő, görögdinnye, áfonya

 

A zseléhez:

1 dl szörp

1 dl víz

20g zselatin

 

Elkészítés

A sárgadinnyéket félbevágjuk, a magjukat eltávolítjuk és a gyümölcshúsból is kanállal kivájunk annyit, hogy kb.: 3 centi maradjon a héjon, mert ide fogjuk tölteni a többi gyümölcsöt. Ízlés szerint tölthetjük meg a dinnyék közepét idény gyümölcsökkel. Nagyon mutatós, ha a görögdinnye piros húsából karalábé vájóval kis gömböket készítünk és ezt tesszük sárgadinnyékbe. Miután elkészültünk a töltéssel, egy olyan mélytányérba helyezzük bele, ami megtartja a dinnyéket, hogy lehetőleg ne mozduljanak el. Ez azért fontos, hogy a zselé jól, egyenletesen megdermedjen majd benne.

Az egy deci szörpöt és a deci vizet feltesszük forrni. Célszerű olyan szörpből készíteni a zselét, ami szép átlátszó, például bodza. Miután felforrt levesszük a tűzről és belekeverjük a zselatint, majd megvárjuk, amíg megduzzad. Ezután nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve visszaolvasztjuk a zselét. Amikor szép átlátszó, akkor levehetjük a tűzről és beleöntjük a dinnyék közepébe. Mivel a sárgadinnye nem egyforma méretű, és attól is függ, hogy milyen gyümölccsel töltöttük, nem biztos, hogy elegendő lesz a zselénk, vagy az is előfordul, hogy kimarad belőle.

Legalább 1 napot kell állnia a hűtőszekrényben, tálalás előtt kivesszük és tetszés szerint szeleteljük.

 

Vissza az oldal tetejére