Krémes

2014. december 05.

Krémes

 

Hozzávalók:

A tésztához:

 

Hozzávalók

25 dkg friss háj

12,5 dkg liszt

1,5 evőkanál ecet

 

30 dkg liszt

1 tojás sárgája

csipet só

2,5 dkg cukor

kb. 1,5 dl langyos víz

Elkészítés

A hártyát lehúzzuk a hájról, feldaraboljuk és a húsdarálón ledaráljuk. Ezt követően az ecettel és 12,5 dkg liszttel jól kigyúrjuk. Laposra, tégla alakúra formáljuk és hideg helyre tesszük.

A 30 dkg lisztet 1 tojás sárgájával, a sóval, cukorral és annyi langyos vízzel, hogy rétestészta állagú legyen, hólyagosra kidolgozzuk. Leborítjuk egy lábossal és jó negyed óráig pihentetjük, majd tégla alakúra nyújtjuk, háromszor akkorára, mint a hájas kocka. A kinyújtott tésztára helyezzük a hájas kockát, majd hajtogatjuk.

Előbb a magunk felőli oldalt hajtjuk rá a hájra, majd a szemköztit, azután a jobb oldalát a tetejére, a balt az aljára hajtjuk. Mindenhol egyenlően fedje a rétestészta a hájas kockát.

Ismét pihentetjük (5 perc), majd kinyújtjuk és a hajtogatást még 3-5 alkalommal megismételjük a szerint,  hogy a tészta milyen állagú. A tészta keménységétől függ a hajtogatás mennyisége. Minél lágyabb a tészta, annál többször kell hajtogatni.

Ha elkészült a tészta 2 részre osztjuk, mindkettőből lapot nyújtunk. Egy tepsi tetején egyenként megsütjük őket előmelegített, 220 fokos sütőben. Körülbelül 5 perc alatt sülnek hólyagosra.

A krémhez:

1 liter tej

6 tojás

6 kanál liszt

7 kanál cukor

2-3 vanília

5 dkg vaj

 

A krémhez a tejet feltesszük forralni, a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és a vaníliás cukorral simára keverjük. Ha túl sűrű, akkor kis tejjel hígíthatjuk. Amikor a tej felforrt, húzzuk le a tűzről és folyamatos keverés mellett csorgassuk bele a tojásos, lisztes keveréket. Úgy, mint amikor pudingot készítünk. Ezután tegyük vissza a tűzre és kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Miután elzártuk alatta a tüzet, forrón keverjük bele a vajat. Amikor a vaj elolvadt, adagonként, finoman forgassuk bele a tojásfehérjék felvert habját.  Miután a krém kihűlt, megtöltjük a lapokat,  a tetejét megszórjuk porcukorral és kockára vágva tálaljuk a süteményt. 

Vissza az oldal tetejére