Kovászos zsömle

2015. szeptember 25.

Kovászos zsömle

 

Hozzávalók:

(30-32 darabhoz)

2 kg liszt

5 dkg élesztő

3 dkg só

víz, amennyit a tészta felvesz

 

A kovászhoz:

½ kg liszt

5 dkg élesztő

víz, amennyit a tészta felvesz

 

Elkészítés

Először a kovászt készítjük el. Az 5 dkg élesztőt, kevés langyos vízzel feloldjuk és összekeverjük a fél kg liszttel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a nokedli tésztától kicsit sűrűbb állaga legyen, és összedolgozzuk. Langyos helyen, letakarva, legalább 4-5 órát hagyjuk pihenni. Onnan tudjuk, hogy mikor jó a kovász, miután 10-15 centivel megemelkedett már a tészta és elkezdett egy kicsit visszaesni. Ekkor hozzáadjuk a többi lisztet, a felfuttatott másik 5 dkg élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy egy jó állagú, a nokedlitől kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd fél órát, letakarva hagyjuk kelni.

Miután a tészta szépen megkelt, átgyúrjuk és zsömléket formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy lapra helyezünk. Miután minden zsemlét megformáztunk ismét hagyjuk kelni, most körülbelül egy órán át.

Mielőtt betennénk a kemencébe, előtte langyos vízzel spricceljük meg a tetejüket és 200-260 fokon 10-12 perc alatt süssük készre. Ha tetejük szép „zsömle” színű, akkor már biztosan átsültek.

Amennyiben nem kemencében sütjük a zsömléket, akkor célszerű a sütőben egy fémtálkába kis vizet tenni a tepsi alá, a megfelelő páratartalom miatt.

 

Vissza az oldal tetejére