Köménymagos leves, bordán sirített laskával (tésztával)

2014. november 14.

Köménymagos leves, bordán sirített laskával (tésztával)

Hozzávalók

A tésztához

2 tojás

200 g liszt

kevés víz

 

A leveshez

1 evőkanál egész köménymag

1 fej vöröshagyma

1 db paprika

1 db sárgarépa

1 db zellergumó

1 csokor petrezselyem zöld

őrölt pirospaprika

olaj

 

Elkészítés

A tojásokat egy tálba felütjük és egy csipet sóval és pici vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztet és egy kemény tésztát gyúrunk. Ha elkészültünk, lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk és nagyjából 2×2 centis kockákra vágjuk. Ezután, ahogyan nálunk készül a csiga vagy más néven lúdgége tészta, egy hegyes pálca végére feltekerünk 1 kis kockát a felvágott tésztából, majd egy sűrűn bordázott felületen „sirítjuk” azaz kissé rányomva végighengergetjük. Így a bordák lenyomata belemélyed a tésztába, ettől kapja a jellegzetes mintáját. Végül lehúzzuk a tésztát bot végéről. Egyesével, minden kis kockát így tekerünk fel.  Ha nincs otthon csigatészta készítéséhez szükséges eszközünk, akkor a fantáziánkra hagyatkozhatunk (Az adásban leleményes megoldásként egy orsóra lett a tészta feltekerve, és egy szövőszékbordán lett mintázva.)

Ha minden tésztát felsodortunk,  a deszkán kiterítve hagyjuk száradni.

Közben megfőzzük a levest. A köménymagot olajon megpirítjuk. Úgy lesz a legfinomabb, ha megvárjuk, amíg a köménymag kezd egy kicsit szétnyílni. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a kockára vágott paprikát, zellert és az apróra vágott sárgarépát. Együtt megpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk. Amikor a zöldségek megfőttek, egy serpenyőben, kevés olajon megpirítunk annyi tésztát, amennyit szeretnénk a levesbe tenni. Megszórjuk egy kevés őrölt pirospaprikával, ekkor már csak pár pillanatig tartsuk a tűzön a serpenyőt, mert a paprika nagyon könnyen megfeketedik. Ezután öntsük a pirított tésztát a levesbe. Néhány perc alatt a tészta meg fog főni, és el is készült a levesünk.

 

Vissza az oldal tetejére